Friday, May 21, 2010

D-Day....it is...(sambungan)


So, lebih kurang kul 1.25pm kami pun masuk labour room..................berdebar-debar rasanya....maybe da sama laju ngan heartbeat baby dlm kandungan tue yang aku denngor time wat CTG tadi...sebelum tue akak misi suh bini aku g toilet dulu..buang apa2 yg patut (akak misi da kasik ubat baik punya utk kasik keluar)..bukan apa, cuma nak elakkan benda lain selain baby yg keluar...so, kena la wat sessi perkumuhan dulu..baru masuk labour room...

“Puan baring kat atas katil yer”

“Kak, kalo saya nak g toilet lagi bulih x”

Cait, neves sgt ke..?? tapi akak misi x kasik..katanya, tue bukan tanda untuk sessi perkumuhan...actually tue tanda2 kontraksi (apsal org melayu suka amek perkataan org putih then di’melayukan’..??)..so, bini aku pun baring je la...akak misi cucuk kat tangan bini aku utk masuk wayar ayor (air) rasanyer..tapi bukan sebarangan ayor..ayor tue la yg akan mempercepatkan proses kontraksi dan bukaan...yang aku ingat, akak misi (lupa nak inform yg akak misi nie ayu orgnya..nyam..nyam..astaghfiruLLah) tue set kan kat nombor 4 (kira tahap dos yg dilepaskan la tue)..akak misi tue cakap nanti slowly bini aku akan rasa kontraksi tue dtg lebih kerap dan sakit (ikut dos yg dilepaskan)...

  

untuk mengurangkan rasa neves bini aku, aku pun bukak la balik citer2 lama zaman muda2 dulu...zaman2 bercinta dulu..zaman sama2 study kat library (aku mmg study k, bkn memain) saje je nak alihkan perhatian dia...nak kasik dia tenang sikit...bila terpandang jam, tengok da kul 1.40pm...

“sakit x ayang..??”

“Ermm..ada arr sikit-sikit..”

Aku penah dengor yg ada org sakit nak bersalin sampai 12 jam, kadang2 sehari pun ada (ye ke..??)...so, aku terpikir..kalo jadik cam tue, bila aku nak smayang zohor...baik aku smayang skang..kang kalo da sakit kang, x sampai ati plak nak tinggaikan dia..

“Abang g smayang jap erk..”

On d way keluar tue aku gitau akak misi yang aku nak g smayang..pas tue dia tanya bini aku x nak smayang ke..?? betoi gak..aku cakap of course la nak smayang..akak misi cakap nanti dia tolong bini aku smayang...lepas aku abeh smayang, aku masuk balik arr labour room...

“Ayang da smayang da..??”

“Lum lagik..tunggu abg ler..”

So, aku pun panggil akak misi...akak misi bawak bekas spray ayor (yg mcm org pakai nak seterika baju tue)..so, bini aku amek ayor smayang (part yg wajib je)..pakai telekung dan smayang...akak misi suh smayang asar sekali..Ooooo..bulih jama’ rupanya...sebabnya kita x tau bila si ibu akan bersalin..so, smayang la siap2...AlhamduliLLah..terasa lebih tenang..ditambah pulak ngan labour room tue yg sememangnya di pasang ngan alunan ayat2 suci Al-Quran...bertambah tenang rasanya...

Bini aku ngah smayang sebelum bersalin

Dos yang tadi di takuk 4 da di’up’kan ke takuk 8...selang beberapa minit, Dr. Noraini masuk ke labour room...

Nampak x no. 8 tue..??

“Sakit dah..??”

“Ermm....ada  arr sikit-sikit..”

“Ok..meh kita tengok bukaan dia yer....Owh..da 8cm..!! Tapi you x sakit lagik...??”

Alhamdulillah....syukur pada Allah doa kami dimakbulkan...doa yang kami selalu panjatkan setiap 5 waktu dan selang waktu yang ada...

“Ya Allah, kurangkan kesakitan mereka..Kau berikanlah mereka keselesaan dan ketenangan...jadikanlah ia pengalaman yg indah buat kami semua...aminnn..”

Disebabkan bukaan da 8cm dan belum lagi rasa sakit (sepatutnya da sakit, supaya senang nak meneran sebab dia dtg sekali ngan kontraksi), lebih kurang kul 2.15pm Dr Noraini pun terpaksa pecahkan air ketuban dan ‘up’kan lagi dos tadi dari 8 ke 16 (ada org yg sampai 32, yg nie kompom menjerit arr)..Bila air ketuban da pecah dan dos da naik, kontraksi yg tadi hanya rasa cam kena gigit semut da terasa seperti patukan ular tedung selar....Cuma belum sampai tahap mengelupur je...kalo ada tajuk lagu tawa dlm tangisan, yg nie plak sakit tanpa raungan...hanya teranan...

Masa nie la ayor (air) ketuban dipecahkan..

Ingat la wahai kaum adam yang bergelar suami lebih2 lagi yg bergelar bapa, pengorbanan seorang isteri dan seorang ibu x kan dapat kita balas...kesakitan saat nak bersalin tue mampu mengundang tangisan...x kira la se’rock kapak’ mana pun kita, dlm hati still ada taman...x kira segagah mana pun yg kita rasakan hanya kerana kita adalah lelaki, setinggi mana pun pangkat kita di opis, sebanyak mana pun medal pingat emas yg kita menang x kira di peringkat sekolah, daerah atau desa mahupun peringkat inter-floor di opis kita, atau se’terror’ mana pun kita men’drift’kan keta kita di trek2 lumba, ingatlah yang ketika di dalam labour room....we are nothing...almost useless...kita hanya bulih berkata.......................

“Sabar syg....sikit je lagi...”

“Sayang bulih buat.....da x lama dah...”

“Sayang tahan ok..sikit je tue...ok..ok..tarik nafas.....tahan...teraaannnnnnnnnn....lepas nafas.....”

Betul..itu je yg bulih kita lakukan...mungkin x banyak, tapi ada kesannya pada isteri kita...rasa lebih disayangi dan dihargai..yg penting, dia tau yg dia x keseorangan, ada yang menemani dan ada yang menyayangi..

Dalam waktu2 kritikal tue, ada masanya bini aku macam da nak give up..nak give up dek rasa x termampu nak menahan sakit..aku...?? apa yg aku bulih buat..?? kata-kata.....itu je yg dapat aku bantu...hanya dengan kata-kata..org lain aku x tau..tapi bagi aku, aku terasa sgt useless sbab x mampu nak buat lebih dari hanya kata-kata...actually bini aku rasa cam nak give up sebab dia da ngantok sangat..nak tidor katanya..kesan dari ubat tahan sakit (bukan epidural) yang konon2nya mampu mengurangkan hingga 50% kesakitan...cait...x dak effect pun..ngantuk je...so, utk make sure dia x tido dan terus bersemangat, terpaksa la aku update bini aku dengan keadaan dan kedudukan or posisi baby tue kat dia..

“Ok ayang, abg da nampak kepala baby da ayang..tarik nafas, tahan, teraannnnnnn...lepas nafas..”

“Ok ayang..u r great...u r a gud mom...kepala baby da keluar ayang..lagi sekali...tarik nafas, tahan, teraaaannnnnnn....lepas nafas...”

“Ok ayang...good job, bahu baby da lepas...alhamdulillah...”

Bila bahu baby da lepas, yang lain x susah sgt dah...erm..cam ne la aku bulih cakap org putih plak time tue...pelik betoi...

Andai air mata kita x jatuh pada waktu isteri kita menahan kesakitan..pasti berderai juga di saat lahirnya zuriat kita di muka bumi Allah ini....andai kita pernah mejadi bilal di sekolah berasrama penuh mahupun di surau kampong kita, pastinya melaungkan azan dan iqamat adalah lumrah biasa dlm rutin harian..tapi...di saat kita di perlukan utk mengazankan zuriat kita nanti, di saat itu terketar-ketar la bibir kita...tiada lagi alunan2 merdu mahupun pitching yg lantang...hanya bisikan yg mampu dilafazkan...berselang seli dengan titisan air mata....

3.27pm..Muhammad Zahid dilahirkan...

Di saat bini aku dapat menatap dan mendakap buat pertama kalinya anak yang dikandungnya selama 38 minggu 3 hari, hilang segala rasa sakit..x ada lagi raungan atau rintihan...yang tinggal hanya kegembiraan....

Baby pun dibersihkan dan diletakkan di tempat yg sepatutnya..yang bini aku plak............................tido.................letih sgt la tue....tengok muka pun bulih tau...tiba2 hati aku teringat kat mak aku...mcm nie la kot mak aku rasa time nak lahirkan aku dulu...kompom............x kan terbalasnya jasa dan pengorbanan seorang mak terhadap anaknya...

15 Mei 2010, 3.27pm, lahirnya Muhammad Zahid Bin Mohd Zaidilharis dengan berat 3.38kg...Alhamdulillah...............

 
Terngiang-ngiang suara bini aku bertanya "Zahid mana bang..??" walaupun dlm keadaan mamai...suara dia cukup sayu dan syahdu...kasih ibu...

Huh....!!

Tuesday, May 18, 2010

D-Day....?? Beranak..




Ari nie ada check-up lagik kat Az-Zahrah...mcm biasa, kami gerak kul 7.30 pagi, walaupun spital bukak kul 9 pagi..fisrt come fisrt serve...so, terpaksa la berkhemah kat spital tue awai2...sebelum gerak pagi tadi, aku sempat bergurau senda ngan bini aku..

"Assalamua'laikum Zahid..Zahid nak jumpa abah erk ari nie..??"


"Amacam ayang..da ready nak beranak ari nie...??"

Bini aku mencebik muka...

"x pe ayg..ayg dun wuri..ayg kan fit..kompom senangnya nak deliver jap lagi"

Aku saje je memain ngan bini aku..ye la, kami x tau bila nak bersalinnya pun...kalo di ikutkan, baby da 38 weeks 4 days...so da matang da..bila2 je da bulih  bersalin...aku nak instill kat dlm kepala otak kami supaya setiasa prepare in case deliver ari nie...

"Puan Shahrinaz Toha...!!!!"

Panggil akak misi tanda yg giliran kami da tiba..elok la, da nak naik keras pungkoq aku nie duduk kat bucu kerusi dek kerana seat x cukup...Dr. Noraini sambut kami ngan senyuman dia yang tenang..cuba bayangkan kalo Dr yg rawat kita tue muka bengis je..pergh...mau overdue dibuatnya...So, Dr. Noraini pun what check-up mcm biasa...dia cek apa yg patut la...berat baby da nak dekat 3.2kg..uit..besar gak tue...

"Ada rasa2 contraction x..?"

"Ada sekali je Dr.."

"Ermm...rasa tegang2 kat perut ada x..?? meaning baby tue dok mengeras.."

"Arr....x tau arr Dr.."

Dr. tue ngan muka blur suh bini aku g wat CTG (cek jantung baby) test...aku tengok mesinnya simple je, tapi aku bulih dengor bunyik jantung baby...laju dowh..lagi laju dari degupan jantung kita...dan bende tue adalah normal...pas tu ada graph2..graph tue menunjukan tahap keaktifan contraction yang dialami...terkejut la akak misi tue tengok bini aku nya graph..leh kata setiap 5 minit or 10 minit ada contraction...bila Dr. Noraini tau  je, apa lagi...

"You baring kat situ (seraya menunjukkan katil kat tepi pintu)...I nak tengok bukaan you"

"Dr nak buat apa nie...!!"

Selamba je bini aku tanya...Agaknya Dr tu da maleh nak layan pe'el bini aku yg banyak tanya nie, Dr tu pun wat keje dia tanpa menjawab soklan bini aku tadi..Bila Dr da cek, rupa2 nya bukaan da 5-6 cm...!!! da x lama arr tue...Dr cakap dlm 3 jam lagi beranak arr...So, dari rutin check up yg biasa, x pasal2 kena masuk ward plak...

Lebih kurang kul 1.25pm, kami pun masuk la labour room.......................................................

Huh....!!

Friday, May 14, 2010

Piala Pak Cik Thomas

Malaysia baru je kalah ngan China, 3-0..ish..ish..ish..silapnya kat mana..aku rasa ada 'chain of event' sebelum kekalahan tadi...byk kepincangan bulih kita tengok...kalo nak compare ngan player Negara lain i.e. China, Indonesia, Korea etc, majoriti pemain muda...top2 plak tue..semmua ada ranking yg baik...Tapi player Malaysia, still kita dok harapkan kuda2 tua yang main..sebab apa, pelapis x dak yg berkualiti..pengalaman lagi la x dak...so, maybe depa harap ngan pengalaman, player Malaysia bulih capai sesuatu...

Actually, sindrom nie aku tengok bukan badminton je..bola sepak, takraw, hoki, skuash, etc....ada ke pelapis yg berkualiti dan berkaliber...x dak kan...mesti sumthing wrong sumwhere...tapi kat mana...so, cepat2 la cari punca tue...player yg da veteran tue, jgn la diutamakan sgt...cari pucuk2 baru nie...yg segar segar...

Buat penyokong2 Malaysia..try to be more patriotic..kalo nak kutuk, please jgn guna nama Malaysia...kutuk la player tue personally, x pun persatuan ke, gomen ke...Malaysia adalah negara kita..kalo kita x sanjung negara sendiri, sape kita nak harapkan lagi....

Huh....

Monday, May 10, 2010

Panduan Penyusuan - Bakal2 bapak org sila baca yer..jgn nak harap bini je..

Semangat plak aku nak menulih skang nie...last sekali aku rajin menulih, rasanya time bercinta dulu...yeah rite...time tue aku buta IT...x de maknanya nak guna internet ke apa ke...tulih gak senang...tul x ayg...anyway, aku rasa cam nak berkongsi sedikit sebanyak ilmu yg aku dapat pasal susu ibu dan jugak breastfeeding (BF)...ok, tujuan sebeno bukannya nak brkongsi sgt pun...tapi nak tulih sebab takut terlupa...so, kalo da tulih nie senang sikit nak ingat..dan kalo lupa pun, senang nak cek balik...aku x sure sama ada aku terpaksa buat byk entri ke x utk topic nie..sebabnya mata nie mcm da ada gam je...anyway, i'll try my best...untuk kaum adam kat luor tue, x kira baik yg dah kawen ataupun belum, yg da ada anak ataupun belum, sila la baca entri ini untuk pengetahuan bersama...perlu di ingatkan kat sini yg apa yg akan aku post nie bukan dtg dari aku sbb aku x dak pengalaman lagik..bende nie dtg dari short courses (berkenaan penyusuan ibu la) yg aku penah pergi, dari laman2 sesawang yg bulih dipercayai dan jugak dari pengalaman org2 yg da ada pengalaman...ingat, 'just because u succeed or failed in doing sumthing, doesn't mean that others are wrong...so, dengan minda terbuka dan positif, sila baca....


Disebabkan entri nie aku tujukan kepada org laki, so aku ada satu soklan nak tanya kat father-to-be (anak sulung k, bukan yg da ada anak 2, 3 etc etc) kat luor tue...by the time angpa dapat tau yg bini angpa pregnant, apa bende yg angpa pikirkan (selain dari hepi...x kan stress plak.....kalo stress x dapek arr den nak nolong)...dlm byk2 bende yg angpa pikir mesti angpa terpikirkan "Apa barang yg nak kena beli erk?"...aku pun mcm tue gak dulu...tapi dun wuri, along d way nanti angpa akan tau apa bende yg angpa nak kena beli....antara brg2 wajib yg kita dok pikir mesti, baju kaler apa?? biru ke pink..nak senang beli je kuning...stroller yg mcm mana...?? car seat plak bape hengget regenya...?? ermmm bantai n tilam baby lagi...x lupa jugak baby cot...pampers yang mana ok erk....??? susu plak yg mana..??? mcm2 aku tengok iklan kat tv....itu bab barang baby..kalo bab bersalin plak...nak bersalin kat mana...bos aku cover ke kalo deliver kat private...kalo kat spital kerajaan kat mana yg ok sikit erk...private mesti best, tapi bape plak kosnya..mampu ke aku...?? erm..pantang nanti kompom umah mak mentua..adoyai...

ok, itu antara bende2 yg dok main2 kat dlm pale otak kita (at least kat dlm pale otak aku)...x de apa yg salahnya tentang tue...beli la apa yg nak dibeli..tapi aku ada satu nasihat..kalo nak senang, mintak je list barang yg nak kena beli dari kakak kita ke, mak kita ke or sape2 yg ada pengalaman...mcm aku Alhamdulillah la, kakak aku da tolong wat kan list yg agak detail....so aku pun polo je la list tue...ok, da lari dari tajuk plak...kita nak citer pasal penyusuan ibu sebenornya, nie da citer pasal apa plak nie...anyway, my point is, dlm kita susah2 put so much efforts in making up d list-to-buy-things-for-the-baby, kita juga sebenornya need (aku pakei perkataan 'need' rather than perkataan 'have') to put the same amount of effort in seeking for knowledge in the area of parenting....in the quest of knowledge (tentang parenting), you'll reach at the point where it tells you that breastfeeding (BF) your babies for the first  6 months is compulsory (wajib / mandatory)...should you not believe in me, kindly seek confirmation from ustaz and ustazah or from lactation councellor yg beragama Islam....Even kat dalam Al-Quran pun ada menyuruh kita BF baby kita selama dua tahun....


Dan untuk kita kongsi bersama, ada sirah yang menceritakan....datangnya seorang wanita ke hadapan Baginda Rasullullah SAW dan membuat pengakuan bahawa beliau telah berzina hingga melahirkan seorang anak lalu meminta Baginda SAW menjatuhkan hukuman terhadap dirinya....Rasullullah SAW kemudiannya mengarahkan wanita itu pulang dan menyusukan anaknya sehingga anaknya berumur dua (2) tahun dan kembali ke Rasullulah SAW untuk menerima hukuman....dari peristiwa ini, dapat kita simpulkan bahwa, susu ibu itu adalah hak yang telah ditetapkan kepada seseorang anak...so, tanya la diri kita andai kata kita x berjaya menyusukan anak kita (utk 6 bulan yg pertama adalah wajib), apakah kita dah pun meletakkan effort  dan usaha yang cukup untuk menyusukan anak kita...tepuk dada, lu pikir la sendiri...

What I'm trying to convey is, please seek as many knowledge as you can in BF matter....dapatkan ilmu sebanyak yg mungkin tentang BF..kalo kita ikhlas  nak cari ilmu, insya Allah kita akan rasa excited dan seronok sepanjang perjalanan kita mengumpul ilmu BF nie nanti....Ala, rilek la bro...bini kita da dipertanggungjawabkan untuk mengandungkan anak kita..so apa salahnya kita take over part mencari ilmu and then kongsi ngan bini kita....tanggungjawab bini kita da cukup berat da, elok la kita kurangkan sikit beban dia dengan carikan ilmu utk dia (untuk kita jugak sebenornya)....so, macam aku, aku da pergi berjumpa ngan beberapa kaunselor laktasi (BF councellor la tue) dan depa dan terangkan mcm2 bende kat aku dan bini aku..dan aku pun da tanya macam2 soklan kat depa....selain dari tue aku surf gak laman2 web yang bulih dipercayai macam diyaluna and susuibu.com....


so kat sini aku cuba simpulkan la apa yg aku belajor....kita semua tengah belajo k...so elok le kita belajo sesama...Waktu aku ngan bini aku jumpa Kak Sue (certified lactation councellor - pengasas Lunatots) kat kedai dia kat Cheras ari tue, kami dapat belajor byk benda ngan Kak Sue..tapi aku nak ringkaskan je kat sini supaya x konpius...Basically Kak Sue ajar kami apa yang kami kena buat at three different period of time - waktu baru bersalin, pantang dan ibu bekerja...



Waktu Baru Bersalin (Deliver)

Ada beberapa perkara yang bakal ibu bapa bulih buat sebelum proses bersalin lagi iaitu waktu wife masih lagi pregnant...apa yg aku buat adalah, aku siapkan sekeping surat (formal letter k) yang aku tujukan ke Dr Noraini (Az-Zahrah Islamic Medical Centre)..Dr Noraini la yang wat check-up untuk bini aku...dalam surat tue aku request 3 bende....

1) To have the baby within the first 30 minutes after delivered. Ikut jugak la..kalo da bini tue kena ceaser, x kan nak 30 minit gak..maybe lebih sikit..tapi x pe la...tulih je 30 minit, x salah pun...ok..tujuan nya senang je...kita nak baby kita tue rapat ngan ibu dia as soon as possible...apa yang kita bulih buat ialah, mintak baby tue diletakkan atas dada si ibu..make sure ada skin-to-skin contact between baby ngan ibunya...kita nak make sure yang baby tue kenal ibu dia dan tau bau badan ibu dia...suara ibu x pe, insya Allah baby mmg da kenal dari dlm perut lagi..nanti aku explain lebih lanjut...

2) Rooming-in with the baby. Maknanya kita mintak baby tue duduk sebilik ngan kita..kita x nak baby tue diletakkan kat nurseri..tujuan nya supaya kita bulih monitor keadaan baby kita..senang kita nak BF dia every two (2) hours ataupun setiap kali dia terjaga..jgn tunggu baby menangis k..kalo baby da nangis, agak terlewat untuk BF..dan x semestinya dia nangis tue maknanya dia nak susu..nanti aku explain lagi..

3) Strictly no Formula Milk (FM). Basically kita inform kat pihak spital yg kita nak exclusively BF baby kita..so, nanti dia akan letak papan tanda kat baby cot baby kita tue strictly no FM, BF only...sebabnya kita nak BF baby tue la...

Erm..aku rasa panjang sgt da entri nie...so aku akan wat beberapa bahagian la erk...so, aku akan cuba abehkan part waktu baru bersalin ni dulu....adoyai, sakit pinggang plak...da tua sangat ke aku nie...tue la, org suh bersukan x ndak..huh...erm..jap, akku nak g amek ayor peel fresh & kit kat jap..

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ok, kita sambung balik...cam ni ye bakal2 bapak semua...bila kita da request semua bende2 tue, bukan la bermaksud pihak spital akan ikut, sebab depa akan lupa (manusia biasa arr)...kan ramai org nak bersalin..mana dia nak ingat semua request..so, kita sebagai suamai yg still cool dan waras time tue walaupun bini kita dok genggam and cakor cakor tangan kita (dia ngah sakit la tue), kita kena la ingatkan pihak spital pasal request2 kita tu..nanti akak Misi tue akan kata"Ooooo......ye ke...ok.."

To cut the story short, alhamdulillah...da selamat bersalin...x kira la bersalin normal atau ceaser..andai kata si ibu masih lagi bertenaga dan larat nak meneruskan perjuangan, bulih la kiranya si ibu tadi request babynya untuk diletakkan kat dada si ibu...arr...jgn lupa skin-to-skin contact..bukan between ibu ngan ayahnya ye (kang bende lain plak)...tapi between baby ngan ibunya..Besarnya kuasa Allah..actually, new born baby tau untuk mencari breast ibunya..si ibu hanya perlu letak baby di dada dan gesel2kan puting (control mental k, jgn terbayang bende yg bukan2) si ibu tadi dengan bibir baby..kita nak rangsangkan baby untuk response..bila baby da response (baby akan mengangakan mulut dia) bawak baby ke arah puting si ibu (kalo ibu x larat nak buat, bapanya tolong la erk, jgn sibuk nak tangkap gambo je)latch yang betul perlu ada...yang mana berikan lebih kawasan gelap di sekeliling puting tu kepada baby..insya Allah baby akan mula menyonyot...kalo baby x menyonyot, jgn runsing2, tenang je, dan cuba lagi...


okey, skang nie aku nak kasik point yg kritikal untuk bakal bapak dan bakal mak kena tau..for first time mommy, susu anda akan mula dihasilkan selepas baby da selamat dilahirkan, jadi jgn risau kalo susu x keluar untuk diberikan pada baby...kita kena tau yg actually perut new born baby hanya sebesar kacang...walaupun setitik dua je susu yang keluar, actually susu tue da cukup untuk baby (berbanding ngan kasik FM sebotol)..ingat, susu awal ibu mempunyai kolustrum yg tinggi..elok sgt untuk imunisasi baby...setiap kali baby BF...usus baby akan diselaputi ngan salutan perlindungan (susah nak dapat nie)..tapi, once kita kasik FM or air suam (yg ni lagi la teruk, org2 tua selalu suh kasik air suam), salutan perlidungan tue akan wash away sekali ngan FM or air suam tue...bakal bapak & bakal ibu pun kena tau gak yang actually, bukannya setiap kali new born baby tue menangis dia nak susu..selama sembilan (9) bulan baby dok dlm perut..selamat je dia rasa..gelap je..makan pun bersuap...x de nak pikir dan takut apa2..so, bila baby tue da kuar ke dunia baru, baby tue perlukan masa untuk settle down...untuk rasa tenang balik...Sama la mcm kita kalo kita baru first time sampei kat negara asing..kan x berapa nak selesa...mcm tue la jugak ngan baby..so, apa yg kita bulih buat ialah, layan baby tue...mula2 try BF la kan..kalo baby x nak, cuba usap2 dia, dukung dia or even try kasik dia hisap jarik kita (make sure bersih k)..peringatan...!!! jgn sesekali kasik puting artificial kat baby tue..takut nanti dia x nak puting ibu dia...

Ok..aku nak sambung sikit lagi..waktu mula2 kita nak latch kan baby ngan puting ibu, tujuan nya hanya satu..bukan untuk BF or kasik susu kat baby tue..betul, kalo susu da keluar time tue, its gud for the baby la..tapi kalo susu x keluar jgn la pulak si maknya stress sampai sedey, menangeh, meraung..lagi la x membantu kalo si ibu ngah runsing...ok..tujuan utama adalah untuk meng"STIMULATE' breast ibu tue...sebab apa..?? sebabnya susu ibu nie terhasil based on "Supply by Demand"...ingat x tadik aku cakap, susu ibu mula terhasil once baby da dilahirkan...so, dengan adanya stimulasi dari baby, penghasilan susu akan lebih produktif...so, teruskan kasik baby tue latch ngan puting ibu every two hours (kalo baby tido pun kejutkan je) or setiap kali dia terjaga (jgn tunggu baby menangeh)...bagi ibu yang da berjaya produce susu, tahniah..tapi jgn lupa kosongkan breast anda setiap kali penyusuan dilakukan..maknanya, kasik baby minum sampai abeh...kalo da abeh sebelah, offer yg lagik sebelah...kalo dia x nak, next session kasik yang sebelah dia x nak tadi tue..sebab ibu kena kosongkan breast setiap sesi penyusuan...

Kita bulih pakei teori yg mcm nie k...Semua org tau flush toilet kan...kalo kita flush air sikit je, nanti dia akan re-fill sikit je la..kalo kita flush semua, nanti dia akan re-fill semua la..macam tue jugak ngan breast..kalo kita bawak keluar sikit je, nanti dia akan re-fill sikit je..tapi kalo kita sentiasa kosongkan breast tue setiap sesi penyusuan, maka nanti byk arr dia re-fill..yang bezanya breast ngan flush toilet nie adalah keupayaan memori breast manusia (actually otak manusia la, bukannya breast)..otak akan hantor signal suh re-fill ikut purata /average yang si ibu selalu kosongkan...kalo si ibu x selalu kosongkan breast dia, nanti otak akan hanto signal suh re-fill sikit je la walaupun time tu actually breast ngah betoi2 kosong sepenuhnya..lagi satu, si ibu x semestinya nak kena tunggu time penyusuan baby baru nak kosongkan breast tu, kalo rasa breast tue da bengkak dan berat, kosongkan cepat2 (ada byk breastpump kat market tapi bini aku pakei jenama Medela)..nanti kena penyakit lain plak..

Ok nie baru part yang pertama...nanti aku sambung part yg kedua...sabor erk....ngantuknye..tido la...

Huh....

Sunday, May 9, 2010

Bilanya nie....?

Huh..x dak mood nak wat keje sgt da nie..pale otak asyik dok pk "bila la bini aku nak beranak nie"..maybe kemalasan ni brpunca dr ke'fokus'an aku kat bini aku & baby dlm perut tue..kira mental n physical aku ngah dlm mode 'stand by'..bila da dlm mode stand-by, otak aku anto signal kat anggota badan aku to relax n jgn keje truk2..in case betoi la bini aku nak beranak time aku kat opis ni, byk ar tenaga dan adrenalin utk digunakan..haha..alasan nak corrupt..

Erm..bila la agak2nya bini aku nak brsalin erk..masa aku kat opis ke..kat dlm tren ke..kat dlm kete ke..maybe ngah meeting..tp kalo meeting kat luor mmg aku x g ar..takut x sempat saat2 penting dlm hidup aku..huh..x penah aku rase suspen cam ni..rasa mcm naik roller coaster time dia nak jatuh tu..kan rasa cam nak terkucil cket..

Ari sabtu lepas kwn aku dtg ngan anak depa ar..Anggun namanya..pergh..mcm nama penyanyi..mak dia cakap nanti da beso bulih jadik Americas next top model..cet..bapak jawa klang, mak melayu asli ipoh..mcm mana anak nak jadik amerika plak..adoyai..anyway, masa kat umah aku tue,pueh le aku dok amek gambo (pakei kamera la) si Anggun tue..mlm tue aku trus je la post kat FB aku..silapnya aku x tulih kat c2 yg tu gambo anak kwn aku..so ramai la yg post ucapan tahniah la,yg tanya baby boy ke gurl, nama apa,bape kilo lahir ari tu..jenuh gak ar aku nak explain..maybe sbb si Anggun tue comey cam aku kecik2 dulu..tu yg nampak iras2 tue..

Kakak ipor aku pnah tag bini aku ngan gambo 4D baby dia yg dlm perut..ada gak yg wish congrat kat bini aku..yg x tahannya,ada gak yg cakap..

'a'ah la inaz..baby iras2 muka inaz..xde cam muka zedil pun..'

Corrupt tul..dah sah2 tu anak abg aku..paling tidak pun, kalo ada iras2 mesti ar cam aku..nampak sgt sume ni saikoloji je..huh..

P/s: bila nak bersalin nie..

Champion......????

CHELSEA VS man u.......about to kick-off........
Gud luck Chelsea.........

Saturday, May 8, 2010

3 request...

Pagi tadi g bawak bini aku g check-up kat Az-Zahrah...Kali nie aku da bersedia nak jumpa Dr Noraini..siap bawak surat lagik nak kasik kat Dr...Dalm surat tue, kami requets 3 bende...arr...wat bakal2 bapak tue, sila belajo bende nie yer...Kalo x setuju x pe la...ada aku kesah...Anyway, kami request 3 bende dari Dr. tue...

1) Would like to have the baby as soon as possible (within the first 30 minutes). Reasonnya sebab nak breastfeed awai...actually new born baby x perlu breastfeed pun for maximum 12 hours...so, the actual reason nak baby awai2 tue sebab nak wat skin-to-skin connection between the mother and the baby.
2) Rooming-in. Maknanya, mak ngan baby nak dok sebilik. Senang nak kasik bf setiap 2 jam or on demand.
3) No Formula Milk please. Mintak akak Misi jgn kasik susu formula. Kami nak fully BF je. Kalo da terpaksa sgt baru kasik. Insya Allah x kot.

Pas Dr baca surat tue, dia cakap ok je..malah dia lagi galakkan semua org wat cam tue...So settle satu bende..jumpa plak akak Misi kat kaunter..tanya dia bulih x kami booking bilik awai2..Akak Misi tue cakap kalo pakei GL x yah book bilik sebab dia akan kasik bilik based on GL tue...Maknanya bilik Kelas Satu arr kalo based on GL tue..Alhamdulillah...

Then kami g Giant beli barang2 dapur..tapi kali nie kami beli lebey sikit sebab nak sambut kedatangan kengkawan (Sally, faiz & Anggun) dtg melawat..hahah..suka aku kalo ada kawan2 nak dtg umah aku...so, kami pun kemas umah dan masak2 sikit..Sup ayam, ikan kembung (goreng je), sayur kangkung dan telur dadar...bende simple yg senang nak masak...Buah anggur...ayor 100+ dan Peel Fresh..

Tenkiu Sally, Faiz and their daughter Anggun (very2 anggun)..and also tenkiu for the car seat...susah2 je...pas makan tengahari, mcm2 kami sembang...kebanyakan isu yg disembangkan berkisar pasal BF, dan baby and the mother..haha...kena tanya yg pakar la wey...kita x dak pengalaman, kena la tanya org yg ada pengalaman...Lama jugak kami bersembang sampei nak maghrib..

Huh....

Berok yang kurang ajor (Glee)...!!!

Pagi tadi aku bawak bini aku g check up lagi..Tapi kali nie kat Az-Zahrah Islamic Medical Center..Nie second time kami dtg wat check-up kat Az-Zahrah...last sekali dtg sini 3 minggu lepas...tapi rasa cam baru jek...cepat betoi masa berlalu...tanda2 kiamat da dekat...anyway, pagi tadi aku gerak awai...kul 7.30 pagi da gerak (cadang nye la)...aleh2 kul 7.45am baru gerak...kira ok la...lewat 15 minit je...sampai kat Az-Zahrah kul 8 lebih sikit...aku parking dekat je ngan Az-Zahrah..sebelah kete aku ada kete Grand Livina parking kat situ..aku rasa depa pun nak g Az-Zahrah gak....sebab aku nengok ada pompuan kena buatan org kat dlm keter tue...aku rasa depa sampei da lama kot..tapi x tau arr sebab apa x masuk2 lagi...lantak arr..ada aku kesah...


Masa aku ngan bini berjalan ke arah Az-Zahrah,aku bulih nampak pompuan yg dlm grand livina tue pun menuju ke arah yg sama...tapi dlm keadaan raban teben..apa yg dikejornye entah le....nampak mcm x sabo2 nak potong aku ngna bini aku...eleh...nak amek nombor awai la tue...aku sampai depan lif lagi awai dari dia..so aku masuk lif dan pompuan tue pun masuk lif gak...tiba2 je dgn penuh kekurang ajaran (maybe mak bapak dia x penah ajo cara2 nak beradab), selambe babi je dia sound aku..."TUTUPLAH (pintu lif)...!!!!"


Aii..tinggi suara..terkezut aku...hujan x dak, ribut x dak (mcm mana pokok bulih bergoyang, kecuali ada beruk yg dok goyangkan)...tiba2 nak sound aku...cilakak punya pompuan (nie la beruknya)....maybe dia rasa tertewas sebab aku sampai kat lif tue lagi awai dari dia...disebabkan aku still lagi dlm mood hepi nak menimang cahaya mata yg pertama...so malas la aku nak layan pompuan perangai mcm gampang nie...so pergi la mampos....aku kasik la dia g kaunter dulu...padan muka dia...x dak org jaga kat kaunter...hahaha...buduh....


Actually da ramai da org yg sampei lagi awai dari aku ngan bini aku....huh...so kami pun tunggu je la ngan tenang dan bergurau senda sambil nengok gelagat org ramai kat situ...ada yg muka mcm gampang (pompuan tue la), ada yang bawak anak (yg adek laki dok la sepak kepala kakak dia, tapi kakak dia bulih wat dek je), ada yang membaca, ada yang bior je anak nya berlari berambat, melompat x tentu arah sampai terantuk kepala...bapaknya pun mengeluarkan ayat tipikal..."Ha..buat la lagi..rasakan...buat la lagi (sambil anaknya mengadu manja kat si ibu)"...


So, setelah menunggu punya la lama, akhirnya sampai gak turn kami.....bila da abeh cek dan sembang2 sikit ngan doktor, kami lepak kat tempat menunggu lagi sekali nak dapatkan list ubat yg nak kena amek..aku nengok pompuan yang x dak adab tadi tue x masuk2 jumpa doktor lagi...Loser gila...rasa cam nak g je jumpa dia dan kasik starlight kat dahi dia...hahahaha....pueh ati aku...padan muka.....LOSER.......

Huh....

Friday, May 7, 2010

Chelsea........???



Ahad malam senin nie kul 11 malam penentuan...setelah lebih setahun....adakah Chelsea atau Man U yg akan bergelar juara EPL....mengikut kedudukan semasa, jelas nampak yg Chelsea akan bergelar juara..tapi bola tue kan bulat...apa2 pun, x dapat dinafikan yg Man U masih berpeluang utk jadik juara..yang pastinya, Man U x mampu nak menang title EPL dengan hasil usaha dia sendiri...Man U terpaksa mengemis harapan dari pasukan lain...mula2 Man U kena make sure depa menang dulu arr lawan Stoke City..then Man U kena mengemis harapan dari Wigan untuk kalahkan Chelsea lagi sekali...maknanya, Man U kena mengemis kat Wigan suh depa main elok2 dan perform....x lupa jugak, Man U kena mengemis mengharapkan Chelsea x perform malam tue nanti...kesian Man U...da jatuh tahap pengemis skang nie...

Buat Chelsea plak....title tue da dlm tangan da skang nie....tapi kalo terlepas gak, x leh nak salahkan sape2...kena salahkan diri sendiri arr....Kena ingat yang first game menentang Wigan dulu, Chelsea tewas...so, make sure pisang x berbuah dua kali....


Man U nampaknya terlalu mengharapkan Rooney untuk menjarigkan gol..kalo Rooney injured malam tue nanti, bulih kira punah arr harapan Man U nak score....nak harapkan Pak Cik Berbatov..........................hmm.....usah harap la....pemalas nak mampus...bontot berat kot...harap hidung je mancung....g jadik model lagi berjaya kot....sedikit sinar harapan nampak dari performance Pak Cik Mapley Nani.....yang sejak akhir2 nie agak positif dlm menghasilkan jaringan dan assists yg bagus....serta silang silang kakinya yang sering mengelirukan pihak lawan dan kadang2 kawan sendiri...


Chelsea plak superb....kalo The Drog x leh score pun x pe...Chelsea ada Anelka, Malouda, Super Frankie Lampard, King Kalou, Balack etc etc...kira semua arr bulih score...except pak cik Petr golie...Pas tue, team Chelsea nie mmg bulih nampak arr keakraban dan ke'kerjasama'an antara team mate....sgt mantap....baru arr 'united'...

Adakah kita akan nampak Pak Cik Fergie menangis weekend nie..atau kita akan nampak Pak Cik Ancelotti keriangan...sama la tue...hahahaha....

Huh....

Thursday, May 6, 2010

Adoyai...letihnya carik barang baby....

Org x dak pengalaman mmg mcm nie la...baby first, biasa arr..Di saat aku tulih mende nie, wife aku bulih beranak anytime je...da 37 minggu lebih...tadi kami g beli breastpump..maybe benda terakhir kot yg kami beli b4 baby born..so, bila kami dok kenang2 balik perjalanan sepanjang pregnancy nie, letih plak rasanya..Mula2 dapat tau wife pregnant, x tau nak wat apa sgt...asyik baca artikel pasal pregnancy je...then, bila baby da start gerak2 baru teringat yg ada manusia rupanya kat dalam tue...raban teben memikiokan (memikirkan) apa bende yg nak kena beli....

Dlm ngah dok pikio apa bende yg nak kena beli, dan dan kakak aku anto msg kat FB pasal brg apa yg patut di beli..siap kasik list lagi...so start la perjalanan kami membeli barang2 baby...masa mula2 start beli barang, kami kurang cerdik sikit...pakei beli je brg ikut dlm list tue..x wat comparison dan x carik info langsung...membabi buta je beli barang...nak yang cantik2 je, tapi nak yg murah...cait...corrupt tul....tapi dlm byk2 brg baby, yg paling susah nak cari - stroller baby....kalo nak di ikutkan byk je stroller kat dlm pasaran..tapi yg berkenan dalam hati tue x dak..kriteria yg diberikan sgt tinggi...tapi setelah 3 negeri kami jelajah dan x ingat berapa banyak shopping complexes kami terjah, akhirnya kami beli gak stroller yg kami rasa berkenan..ceri manis je pun...ok la tue...

Sila abaikan bakul baju dan baldi kat belakang tue...

Beli baju baby pun best gak..rasa cam nak beli je semua baju yg comel2..tapi harganya pun comel gak arr....aku ingat lagi kawan aku penah cakap..'budak2 x leh pakei baju mahai2...mak dia je bulih'...corrupt tul...bila da beli segala jenih baju yg perlu, kami carik plak toiletries baby...yg nie x susah sgt....senang je..beli je yg 'Top to Toe'..abeh citer (seb bek ada dlm list)...kami beli disposable diapers (DD) utk new born...fuhh..bulih tahan gak arr regenya..ish..ish...tue pun kami x beli yg mahai2....x lupa jugak bantal & tilam baby..semuanya dua set sebab nak buh dlm baby cot satu set dan nak lepak2 kat lantai satu set...regenya...? huh...Baby cot kami x beli..seb bek ada kakak kat opis aku baik ati..dia kasik baby cot yg dia beli dulu kat aku...bila aku cek balik, regenya dlm dua tiga rat jugak arr...ish..ish..tenkiu Kak Ina...

x tau nak susun kat mana lagi...umah aku perabot pun x dak..haha...

Ok..skang aku nak citer part yang aku cakap 'kurang bijak' tadi...disebabkan kami nie semberono je beli barang..x terpikir langsung dlm kepala otak nie tentang kebarangkalian ada produk2 yg baik dari segi kos dan jugak kesihatan baby kat market....citernya aku ni tiap2 bulan beli majalah PA&MA...aku yg beli tau, bukan bini aku..dia baca je...huh...ciput tul...haha..so dlm majalah keluaran bulan Mei 2010, aku terbaca arr artikel pasai Cloth Diapers (CD)..maknanya lampin kain...dari hasil pembacaan aku tue, baru la aku tau yg rupa2nya disposable diapers (DD) atau pampers la erk, byk keburukannya...huh..mesti ramai yg x pueh ati ngan statement aku nie..haha...tapi, nasib angpa la...mcm kawan aku selalu cakap..'Ada aku kessaaahhh'....So, aku pun berdiskusi ngan bini aku..mula2 dia x konpiden gak..tapi lepas aku citer pasal penjimatan yg sgt byk dari segi kos..laju jerk dia setuju...dia mmg ciput (kedek) sikit tapi bagus la utk family....tq ayang...byk gak arr fulus melayang tuk beli CD tue..tapi xpe, one time cost je...kami beli kat lunatots semua CD tue.. aku mmg highly recommend arr CD nie kat semua org..especially yg baru nak dapat baby...x kira arr apa yg org nak kata...cakap kat depa, 'talk to the hand'...

Byk gak fulus abeh nie...x pe..xpe..demi baby...berkorban..berkorban...

Aku betoi2 bersyukur bila aku g lunatots (kat Cheras - HQ) tue...aku sempat jumpa ngan pengasasnya (Kak Sue)...so mcm2 dia citer...nak dijadikan citer, Kak Sue tue rupa2nya certified lactation councelor...so, disebabkan kami nie buta pasal breastfeeding dan mulut nie pulak x malu nak bertanya, bertapa la kami berjam jam kat situ dengor dia citer pasai BF....mcm2 ilmu kami dapat..terus rasa sgt yakin dan bersemangat nak BF baby sampai dua tahun..tq Kak Sue (sila lawat blog Kak Sue - Diyaluna)....

Medela Freestyle - Ful Set in d bag...

So, kami pun mulakan la pencarian lebih mendalam pasal BF...salah satu perkara
yg penting pasai BF nie semestinya breastpump...so, kami pun penat la mencari breastpump yg ada dlm pasaran..actually kami da beli pun breastpump ari tue..haha..ini pun kurang bijak gak..asyik ikut list je...kan da rugi..so, hasil kaji selidik dan diskusi kami laki bini..kami pun wat keputusan untuk beli Breastpump Medela Freestyle (aku beli dari Lactaequip - authorised dealer)....rasanya yg paling mahai kot kat dalam pasaran...aku bukannya apa, aku nak make sure bini aku selesa..dia da arr penat mengandung 9 bulan....apa salahnya kalo aku dapat kurangkan sikit beban dia...kan kan...huh...Buat husband2 di luor sana..x kira sekuat mana pun anda bekerja dan cari duit mahupun membantu kerja2 rumah, ketahuilah bahawa anda x kan dpt membalas jasa isteri anda yg membawa kandungan selama 9 bulan dan menyusukan anak anda...so, buat la yg terbaik...

Huh....

Wednesday, May 5, 2010

D3m....


Ari nie aku cuti....amek cuti sebab nak g Hospital Putrajaya and nak g cari breastpump....disebabkan bini aku still kena g wat check up ari2, so awal pagi lagi kami da gerak g Klinik Desa yg kat dlm hutan...kompom kalo ada emergency case malam2 x jumpa arr klinik nie....pas abeh check up kat klinik desa, terus g hospital putrajaya...sampai je kat hospital putrajaya, x dak parking plak...setengah mampus nak cari parking..last2 parking kat tepi jalan besor..jauh gila..disebabkan kami x tau mana nak g, kami carik la kaunter pertanyaan yg ada mak guard...aku nengok muka mak guard tu punya la ganas..ngan badan besor sambil menguyah mende ntah...sireh kot...kat mana la dia crreett daun sireh tue...bila da sampai kat tempat yg betoi, aku tengok ramei gila org...xkan nak tanya pun kena amek nombor kot..so aku terjah je la...sekali dia cakap, ari nie untuk pemeriksaan klinik je..kalo nak register kena dtg ari senin atau jumaat..pergh....wat penat je...


pas tue gerak g ampang kolumpo cari breastpump....ikut diskusi yg kami wat, cadangnya nak beli breastpump medela freestyle....er..mahai la tapi...tapi pas da dengor explanation org tue, cara2 penggunananya, kami pun decide beli la jugak....hasil ramah mesra kami ngan org kedai tue, kami dapat diskaun dlm 17%...hahaha..alhamdulillah....actually ada je yg murah lagi kalo cari kat internet...tapi aku x berani nak beli dari org persendirian..aku beli kat authorised dealer medela je..da tentu selamat...dalam kul 11.40am kami gerak balik nilai....ikut MRR2..............................................



Kul 12.40, kat MRR2 lagi.....kul 1 lebeh kat MRR2 lagi.......huh...demn...jem teruk gila....masalahnya, jem tu x dak sebab pun..kalo ada xcident ke, construction ke, ok la jugak..kira justified arr...MRR2.....dem...

Huh....

Tuesday, May 4, 2010

Ari2 kene cek ke..?


Semalam bini aku g wat check up.....skang nie check up kena buat every two weeks....bila baby da masuk 37 minggu, check up kena wat seminggu sekali....mcm biasa arr, bila aku balik koje, aku tanya bini aku...."cam ne check up? Anything interesting?" dengan nada penuh caring arr...x kan nak wat muka tipikal husband dok depan tv, pegang surat khabor, pakei kain pelikat, x pakei baju, perut boroi, dan bertanya ' check ok?' tapi mata dok nengok surat khabo lagik...cait...buat anak pandei, ngandung sengsorang, caring pun x dak...ish..ish...ish..kasik arr perhatian lebey sikit...

Anyway, bini aku cakap, everything is fine dear.....baby da kat bawah sgt (maknanya da x lama arr tue), BP mcm biasa - low, berat badan x bertambah - maintain 60kg tapi berat baby bertambah..maknanya bini aku makin kurus...cian dia..makan pun x lalu sebenornya....pas tue dia cakap kena g wat bp test, urine test dan timbang berat hari2...makanya kena g klinik ari2...aii..x penah lagi aku dengo org kena g wat check up ari2...aku ada gak tanya akak2 kat opis aku, depa pun x tau gak....hmm.....

Mlm semalam dia terjaga (ibu mengandung mmg selalu terjaga malam sbb nak terkucil)....akku x tido lagi sbb ngah mengorupt ngan tv...dengan nada sedey dan muka sayu dia cakap...'abg, lapoooooorrr'...pergh...sayu dowh....kesian gila....lalu kelam kabut la aku g masak ayor pas tu wat nestum utk dia..kasik dia makan biskut jacob 3, 4 keping...ok la tue...pas tue dia sambung tido....aku nengok, berpeluh-peluh muka dia time tidor...huh...beratnya tanggungjawab seorang ibu.....

Huh....


Monday, May 3, 2010

Buta yg mana.....hati @ akai...?


Aku tertanya tanya, kenapa la ramai sgt yg suka ikut perasaan tapi x pakai otak...skang ni ngah hot pasai polis tembak budak sampai mati...Al-Fatihah pada si Arwah.....moga ditempatkan dgn golongan org2 yg beriman...aminnn....

tadi aku baca paper (Malay Mail)...dia tulih yg almost 60,000 fan da joint group 'Kami menentang kekejaman Polis - Keadilan untuk Arwah"...secara terang-terangan group nie menyalahkan polis atas kejadian yg menimpa arwah...ramai yg marah2 termasuk la politicians yg entah ikhlas entah idak mempertahankan arwah...Allah je yg tau...sape kita nak baca hati dan niat org..malaikat pun x leh wat cam tue...aku terpikir, apa yg buat ramai sgt org dlm Malaysia nie percaya dan yakin yg Polis bersalah dlm kes nie...maybe ada yg cakap aku Pro Polis, suka ati la, mulut angpa, aku ok je...kubur lain2 kan...

Tapi, seriously, cuba tenangkan dan kosongkan kepala otak tue, g amek ayor smayang, ngaji sikit then tanya diri sendiri, apa bukti yg aku ada nak tuduh polis tue yg bersalah....aku cabar sesiapa pun, cuba cakap apa bukti yg dia ada...kalo betoi ada bukti, tolong kasik kerjasama dan bantu siasatan...kalo angpa x tolong, jgn la nak salahkan polis x wat keje plak...pas tu ada plak yg cakap polis x leh percaya, depa mesti nak jaga nama baik polis...then, apa yg kita bulih buat...

Aku nak tanya gak la, kalo statement polis x leh dipercayai, apa basis kita lak yg statement mangsa bulih dipercayai...saper kita nak jatuhkan hukuman hanya based on apa yg kita dengar je...aku x cakap budak2 tu salah dan aku x cakap polis tu betoi...tapi cuba pikir, org2 yg diluar sana, yg dah pun menganggap polis yg salah, cuba pikir dan jawab satu soklan...kalo hakikat yg sebenarnya adalah Polis yg betoi, yang mana Allah Maha Mengetahui, apa yg kita nak jawab dlm kubur nanti di saat malaikat tanya kenapa kita menabur fitnah.....Lain kali pikir sebelum bercakap.....Islam tue memudahkan, bukannya menyusahkan....

Huh....

Sunday, May 2, 2010

Lagi mahal dari t-shirt aku...


Weekend nie dua kali aku g alamanda..nak cari barang2 baby...semalam aku g nak cari breastpump..ehh..ni bukan brg baby...nie brg mak baby...silap..tadi aku g cari botoi susu baby..padehei sebelum ni aku da beli da dua bijik botoi susu baby...tapi ada org cakap kalo new born baby or breastfeed baby, baby tue x nak pakei botoi susu sebarangan...sebab apa, sebab da biasa ngan puting ibu...so aku kena cari botoi susu yg puting nya lebih kurang puting ibu..bukan bentuknya, tapi rasanya k (jaga mental, jgn terbayangkan yg bukan bukan)...ada dua jenama yg di syorkan kat aku....NUK & MAM...NUk x dak kat alamanda..so akku beli arr jenama MAM kat Mothercare...ingatkan nak beli dua bijik botoi...last2 beli sebijik je botoi susu yg saiz paling kecik tu (5 oz).....RM33.50 (pic attached).....

Huh....

Lebey dari hepi....


Lebey dari hepi...apa dia erk..?? kalo kita rasa lebih lagi dari rasa hepi, mcm mana kita nak describe perasaan tue...erm.......................................

yeah..maybe speechless...tapi kita tau yg kita hepi...just x tau nak cakap menggunakan mulut...mcm tue la perasaan aku pada Oct 10, 2009 lepas bila aku dapat tengok tanda positive kat alat pregnancy test bini aku...baby first, insya Allah...perasaan time tue lagi best dari apa2 perasaan gembira yg aku penah rasa sepanjang hidup aku..dan skang nie, bini aku 8 1/2 bulan...bila2 masa je nak deliver our first baby and he's a boy...pengalaman yg indah..?? yup, of course...pengalaman tu bertambah cantek sepanjang 8 1/2 bulan pregnancy period bini aku tue..mcm2 bende baru aku belajor...

Sape yg cakap kita sebagai suami nie byk tanggungjawab yg meletihkan...cuba tanya plak ibu yg mengandung..letih x...? agak2 kita sanggup ke nak ganti tempat depa...selalu tengok bini aku letih je...tiap2 malam tiga empat kali terjaga nak g toilet buang ayor kecik...sebabnya baby tue asyik menghimpit je pundi kencing si ibu..9 bulan si ibu x kan dapat cukup tidor...diselang seli ngan sesak nafas (sebab nak kena tambah additional 20% oxygen utk baby), sakit pinggang, krem kaki, muntah2, x de selera makan etc etc etc...kalo kita yg normal nie mesti da amek mc...tapi si ibu...........................

time nie la si suami kena amek alih apa2 keje umah yg patut...supaya mother-to-be tu dpt kasik tumpuan yg sepenuhnya utk baby kat dlm perut tue..da yg paling penting, supaya kita (si suami) x kasik can utk si isteri kuar ayat.....

'letihnya....da arr keje, nak kena masak lagi, kemas umah lagi, layan suami lagi..badan da arr x selesa'

x payah si isteri cakap cam nie pun, sepatutnya si suami da tau tanggungjawab yg ada...apa salahnya take over keje2 umah yg sebelum nie isteri yg buat....dulu sebelum kawen, masa2 bujang2 dulu bulih je seterika baju sendiri, basuh baju sendiri etc etc etc...ttiba2 pas kawen da x reti nak wat semua bende tue..dlm Islam x dak pun cakap si isteri yg kena wat semua tue....tapi disebabkan isteri kena patuh pada suami, so kena jugak la depa wat semua keje tue...so, stand up guys, and take over the responsibilities..bukannya susah pun...

Cuba kita tengok muka bini kita yg pregnant time dia ngah tido...huh..mesti sedey sebab nampak sgt yg depa x dpt tido ngan nyenyak...dgn dahi berkerut, mata terkedip2 sikit, tangan plak bulih bergerak sendir dok usap2 perut, kaki depa sejuk je (senang nak krem)...sedangkan kita, lena diulit intan...timbul rasa sedey dan terharu dek pengorbanan si isteri dan ibu...

teringat la plak kat mak aku...macam tue la jugak dia dulu...dan mungkin x jauh bezanya antara mak aku ngan mak angpa semua..semua ibu akan lalui proses yg sama...so, hargai la ibu-ibu anda..hormati la ibu anda...mcm tue la jugak ngan pengorbanan si bapa...tanya diri kita, terbalas ke semua budi2 yg da ditaburkan oleh mak bapak kita kat kita...ingatla, mcm mana kita layan mak bapak kita, mcm tue la jugak nanti layanan yg kita akan dapat dari anak2 kita nanti...so, bila anak2 bersikap di luar expectation kita, cuba ingat balik mcm mana diri kita dulu terhadap mak bapak kita....life is simple...org putih cakap 'wat u give u get back'

Huh....

Saturday, May 1, 2010

Rabun ke buta...??


Dulu masa muda2 dulu (skang nie x de la tua mana pun), selalu arr kuor malam ngan kawan2...biasa la kan, kalo da nama pun muda, x kan x kuor malam plak..Tapi aku percaya, ada lagi spesis yg baik budi pekerti yg dok je kat umah x kuor2...syg sgt ketiak mak tue, sampai mak sendiri pun da rimas (mcm mak aku kot)...Kalo aku balik kampung je, mesti da jadik rutin harian aku g minum minum (teh o ais je, bukan kaum kerabat ayor setan) ngan kengkawan... rutinnya, kul 10 mesti da gerak g Restoran mamak..dalam kul 12 ke, 1 pagi ke, balik arr umah..bergantung pada isu2 yg diborakkan....kalo panas, lama ar sikit...

Tipikal mak bapak, mesti arr x bape nak berkenan kalo anak dia asyik kuor je tiap2 malam...pas tu balik umah pagi2 buta plak....nanti apa plak kate jiran2...cait...yg jiran2 plak da x dak kain sendiri ke nak jaga? Tapi zaman skang nie, mak bapak ramai yg da open minded...arr, sila amek perhatian k, kalo jenis mak bapak yg tau anak2 dia lepak kat mana (mcm mak bapak aku yg tau aku lepak kat mana), x pe la...bagi yg x tau atau x amek tau, atau x nak tau, sila2 la amek tau....bukannya anak kucing, tapi anak sendiri kan..Mak aku nie plak lain mcm sikit, kalo pukoi sepuloh lebih (malam) aku dok kat umah lagi, mesti dia membebel...

'aii...jam rosak ke...da pukoi 10 lebey nie..x reti2 nak kuor ke...'

Lalu aku ngan muka sekupang, kuor la jugak walaupun x dak geng nak lepak mlm tue..hahha..sebelum kuor mak aku mesti kasik ayat standard dia..

'Hah...tue nak kuor ade ke duit nak bayor kat bapak angkat ang tue..?'

cait...sampei ati dia cakap mamak kat restoren tue bapak angkat aku...tapi aku amek gak arr dua hengget wat spare....mak aku cakap rezeki jgn ditolak, nanti tuhan tutup pintu rezeki, susah la plak kan...

ada la sekali tue aku g minum2 (halal toyyiban) ngan kawan2 kat area PJ...malam arr...siang tido..mcm burong antu...so, agak2 embun da start turun tue, kami pun nak gerak la balik....tabiat budak2 nie (termasuk la aku), x suka drive, termasuk la tuan punya keter tu sendiri..so, selalunya bila nak balik je, mesti berebut2 semua nak dok kat belakang ngan co-pilot seat...x nak drive punya pasai...so, satu malam tue kami berempat da nak gerak balik dan dlm empat org yg ada tue, 3 org daripadanya (termasuk aku) x teringat langsung nak berebut tempat duduk...sedor2 je, kawan aku yg sorang nie da raban teben berlari masuk ke tempat duduk belakang kancil putih kawan aku....kami pun terpaku..bukan sebab dia sampai dulu, tapi sebab tertanya-tanya dia masuk keter sape plak tue, kalo kunci keter ada kat aku dan aku x unlock pun pintu keter tue lagi...

Nak jadik citer, selang dua tiga buah keter dari kete sebenornya, ada sebijik lagi kancil putih yg sama ciri2 uniknya ngan kwn aku punya keter....maknanya dia da masuk salah keter la...ada plak awek dok sorang2 dlm keter tue, tapi kat kerusi co-pilot arr....adoyai..malu besor dowh...terpaksa la dia drive gak akhirnya sambil menahan tellingah dek kepanasan kena kutok ngan kami...

huh....