Ok..kali ni pendek je entry aku nak wat...nak citer tentang cara nak gabungkan susu ibu yang dipam pada waktu berlainan..senang je...
Question....
Kenapa kita nak kena gabungkan susu yg dipam...?
Answer...
Kita elok simpan satu bekas dalam 2 oz je..kadang2 hasil pengepaman kita x sampai 2 oz pun ataupun mungkin lebih sampai ke 3 oz...3 4 hari pertama lepas bersalin mmg susu x bape byk lagi..so satu bekas seeloknya kita simpan 2 oz sebab newborn baby x minum banyak..tapi depa kerap minum..
so, x perlu la kita simpan sampai 5 oz atau 6 oz atau lebih dalam satu bekas...sebabnya susu tu kita nak bekukan..nanti susah la plak kalo nak cairkan 2 oz je..tapi bila baby da makin besor and makin byk minum, slowly kita tambahkan oz nya..
Susu yg da beku apabila kita cairkan, dia hanya boleh tahan dalam 2 jam sahaja...dan susu beku yg dicairkan x boleh disimpan semula kat dlm peti ais...sbb tu kita simpan dalam 2 oz je satu bekas...ok..
So, kalo susu yg dipam tu x cukup 2 oz, kita simpan dulu dlm peti ais di ruang biasa..bukan di ruang sejuk beku...then, hasil drpd next session punya pumping kita akan top up bagi cukup 2 oz...PERINGATAN...susu yang nak digabungkan perlu berada dalam keadaan suhu yang sama...
For example, kita da ada 1 oz dlm peti ais (ruang biasa, bukan ruang sejuk beku - kita namakan susu A) hasil drpd sesi pam yg lepas..then pada sesi pam yg terkini, katakan la kita dapat pam 3 oz...so, 2 oz (susu B) boleh terus masuk ke ruang sejuk beku..dan lagi 1 oz (susu C) kita kena masukkan dulu dlm peti ais ruangan biasa...kita masukkan susu C dlm peti ais ruangan biasa sbb nak dptkan suhu yg sama mcm susu A...bila dua dua susu (susu A & susu C) da berada dlm suhu yg sama, baru la kita boleh gabungkan keduanya dan transfer ke ruangan sejuk beku.....itu ajeeee.....sekian....
Nice info. Sdg menggali ilmu nk kmpul stok..
ReplyDelete